Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.07.24

Adóváltozások 2012. július 1-től, illetve 2013.január 1-től

 A változtatások a következők:

 

A jogszabály számos más adóváltozást is tartalmaz, így például már júliustól 27 helyett 18 százalékos áfakulcs terheli a nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok belépőjegyeit.

 

Az adó-salátatörvény tartalmazza azt is, hogy az idén havi 400,-, illetve 1.400,- forint lehet a telefonadó. A 700,- illetve 2.500,- forintos maximumot csak a jövő évtől, az ágazatot terhelő különadó megszűnése után alkalmazzák majd. Eredetileg a törvény így fogalmazott: "Az új adót július 1-től kell fizetniük a távközlési szolgáltatóknak, mértéke 2 forint minden elküldött üzenet és lebeszélt perc után – ez utóbbi havi 10 perc adómentességet élvez, csakúgy, mint a segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása. Jövő januártól az adó maximuma – az eredeti előterjesztésnek megfelelően – magánszemélyenként 700, céges vonalanként 2500 forint. Újdonság az is, hogy a bevallás és az adófizetés időpontja a hívás, üzenetküldés utáni hónapról az azt követőre módosul azért, hogy a szolgáltatók adófizetési kötelezettségüket a befolyt díjakból teljesíthessék."Az átmeneti könnyítést a kabinet a szolgáltatók érveinek figyelembe vételével indokolta.

 

A törvény rendelkezik arról is, hogy 2013. január 1-jével megszűnik a közforgalmú gyógyszertárakat és a lakossági gyógyszerellátást végző intézeti gyógyszertárakat terhelő szolidaritási díj.

 

Az energiaellátók jövedelemadójának mértéke 2013. január 1-jétől nyolcról tizenegy százalékra nő, s az áram- és gázcégeken kívül a víz- és csatornaszolgáltatóknak, valamint a települési hulladékkezelőknek is fizetniük kell.

 

A jogszabály 2013. január 1-jétől korlátozza a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett vállalkozások egymás közti készpénzkifizetéseit, egy hónapban egy szerződés alapján legfeljebb ötmillió forint fizethetnek ki készpénzben. A törvény 20 %-os mulasztási bírságot is megfogalmaz azokkal szemben akik ezt túllépik az egyhónapon belüli készpénzes kifizetéseik kapcsán. A korlátozás partnerenként értendő, tehát ha egy adott partnerrel egy hónapon belül több készpénzes szerződés kerül megkötésre és az ellenérték kifizetésre, akkor azokat az adott hónapon belül össze kell számítani.

 

 

Jövőre jön az áfaanalitika

Az áfatörvény módosításával 2013. január elsejétől az 500 ezer forintnál nagyobb áfatartamú számlák kötelező adattartama a termék beszerzőjének, a szolgáltatás igénybe vevőjének adószáma.

A lépéstől a kabinet az áfacsalások – így a feketegazdaság – jelentős szűkülését várja, miután a NAV tiszta képet kap a nagy áfatartamú számlák kibocsátójáról és befogadójáról egyaránt.

 

 

Adókedvezmény fesztiváloknak, előbb segít a betétbiztosítási alap, Szemerédi Endre kevesebbet adózik

A parlament számos más adóváltozásról is döntött. Így már júliustól kedvezőbb, 27 helyett 18 százalékos áfakulcs terheli a nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok belépőjegyeit. A módosítás azokat a rendezvényeket érinti, amelyeket legfeljebb tíz egymást követő napon tartanak meg, és a résztvevők száma várhatóan egyszer meghaladja az ezret.

A törvény pontosítja az adóelőleg megállapításához kapcsolódó nyilatkozattételre vonatkozó szabályokat. Megerősíti azt az eddig csak jogértelmezéssel levezethető szabályt, amely szerint a magánszemély akkor köteles írásbeli nyilatkozatban kérni, hogy a munkáltató, kifizető a jövedelmére alkalmazza az adóalap-kiegészítést, ha az adóévben megszerzett azon jövedelmeinek együttes összege, melyek adóelőlegének megállapítása során az adóalap-kiegészítést nem vették figyelembe, a 2 millió 424 ezer forintot meghaladja. A nyilatkozattételi kötelezettség elmulasztása esetén a magánszemély különbözeti bírság fizetésére köteles.

A Ház a szociális szövetkezetek támogatása érdekében arról is döntött, hogy a minimálbér mértékéig adómentessé válik, ha a szövetkezeti tag munkája ellenértékeként az ott előállított javakból részesül. A szociális szövetkezetek tagjaiknak a minimálbér negyedéig Erzsébet-utalványt is adhatnak adómentesen.

Emellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kezdeményezésének megfelelően felgyorsították a hitelintézeti kártalanítás folyamatát, így az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nemcsak a hitelintézet felszámolása, hanem már a végelszámolás esetén fizet a betéteseknek húsz napon belül. A hitelintézeti törvény szerint eddig csak azokat a betéteseket kártalanította az OBA, akiknek pénze a hitelintézet fizetésképtelensége miatt elrendelt felszámolása miatt fagyott be.

A járuléktörvényhez egy olyan - visszamenőleges hatályú - szövegpontosítási javaslatot tesz a kormány, amely egyértelművé teszi, hogy a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban, illetve balettművészeti életjáradékban részesülő személyeknek nem kell saját maguk után havi 6.390 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük. Ők - más tb- vagy szociális ellátásban részesülőkhöz hasonlóan - alanyi jogon jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, és utánuk az állam fizeti meg a járulékot.

A jövőben nem minősülhet az adószám megállapítását megakadályozó, kizáró oknak az az adótartozás, amely jogerős adóhatósági határozaton alapul, de a határozat bírósági felülvizsgálatának megindítására nyitva álló határidő még nem telt el. Ugyanez vonatkozik arra is, ha az adózó által kezdeményezett, a határozat felülvizsgálatára irányuló bírósági eljárás jogerősen még nem zárult le.

 

Az adóhatósági iratok kézbesítési véleleméről az adóhatóság az ügyfélkapunk keresztül értesíti az adózót, illetve a NAV honlapján is 15 napra közzéteszik az irat tényleges átvételét elősegítő adatok. Szintén az adózók számára kedvező változás, hogy a vélelem megdöntésére irányuló kérelmet a NAV honlapján való közzétételtől számított 15 napon belül akkor is be lehet nyújtani, ha egyébként a határidő már eltelt volna, vagy abból 15 napnál kevesebb lenne hátra.

 

Az adó-salátatörvényben rögzítették azt is, hogy a norvég kormány által a Nobel-díj mintájára alapított Abel-díjjal járó pénzjutalom - más hasonló elismerésekhez hasonlóan - adómentes. A díjat ebben az évben Szemerédi Endre matematikus kapta.

 A törvény teljes szövege az alábbi linken elérhető:

 

 http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=A1200069.TV