Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.06.09

Elfogadták a 2017.évi adótörvényeket

1.Cefetériát érintő változások:

Miután az Európai Bíróság elkaszálta az Erzsébet-utalványt és a Szép-kártyát, nagy változások jönnek a béren kívüli juttatások terén. A fontos részletek a következők:

- Új adómentes juttatás lesz 2017-től a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás. (Azt még nem határozták meg, hogy pontosan milyen ellátás nyújtható adómentesen, azt egy későbbi időpontban szabályozzák majd).

- Az egészségpénztári támogatás és a többi önkéntes (például nyugdíj-)pénztári támogatás kikerül a béren kívüli juttatások köréből. (Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddig  34,51 százalékos helyett, nagyobb 49,98 százalékos közteher rakódik majd ezekre a juttatásokra).

- Évente százezer forintot lehet majd készpénzben kifizetni kedvezményes adózás mellett az alkalmazottaknak, a közszférában pedig további 100 ezret, a versenyszférában 350 ezret utalhat a munkáltató a Szép-kártyára. 

- A munkáltató által 2016-ban béren kívüli juttatásként adható egyéb dolgok, például az üdülés, étkeztetés, iskolakezdési támogatás, bérlet, képzési költségek átvállalása stb. 2017-től nem minősülnek béren kívüli juttatásnak.

 

2.Áfa csökkentés, és különböző szigorítások valamint családi kedvezmény növelése

- A disznóhús után jövőre  a friss tej, a tojás és a csirke áfája is 5 százalékra csökken, az éttermi szolgáltatások és az internet-előfizetés áfája pedig 18 százalék lesz a 27 helyett.

- A kétgyermekesek családi adókedvezménye 5 ezer forinttal, 25 ezer forintra nő 2017-ben.

- 2017. január 1-jétől a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán már 100 ezer forintos áthárított adóösszegtől szerepeltetni kell a vevő adószámát. Ez a határösszeg eddig 1 millió volt.

- Az online pénztárgép és az ekáer után az online számlázás az adóhatóság következő "csodafegyvere" az áfa-csalásokkal és áfa-csalókkal szemben. A kormány célja, hogy a számlák adatait valós időben követhesse az adóhatóság, amitől az ellenőrzések célzottságának és hatékonyságának növekedését várják.(Arról, hogy ki viseli a bevezetés költségeit még nem szóltak....)

- Ezen túl az automata berendezéseket bekötik az adóhivatalhoz, és az ekáer módosításával kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt teherautók.

- Az önkormányzatok akár vendégéjszakánként 400 forintos (vagy a szállásdíj 4,6 százalékát jelentő) idegenforgalmi adót is kivethetnek az eddigi 300 helyett.

- Viszont az autóval való munkába járás költségtérítése 9 Ft -ról,  15 forintra nő kilométerenként.

- A kormány be akarja vasalni a hazai reklámértékesítés után járó adót az olyan nemzetközi online szolgáltatókon, mint a Google és a Facebook.

 

3. Változik a kisadózás (KATA, KIVA)

- A kisvállalkozók tételes adójánál, azaz a katánál változás, hogy a bevétel megszerzésének időpontja az adóalanyiság megszűnésének napja is lehet, ha a katás által kiállított bizonylat ellenértékét az adóalanyiság utolsó napjáig nem szerezte meg.

- Könnyítés viszont, hogy a kisadózó vállalkozás bevételének nem lesz része a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás.

- Lazulnak a kisvállalati adó, azaz a kiva választásának feltételei. Ezt az 50 fő alatti cégek választhatják, és egészen addig adózhat így az adóalany a szabályozás szerint, ameddig el nem éri a 100 fős létszámot. Az új megközelítés szakít a vállalkozásban felhalmozódott pénzeszközök adóztatásával, így az adókötelezettség meghatározása a továbbiakban az osztalékra és a tőkeműveletek eredményére épül.

 

4. További változtatások:

- A törvény kihirdetését követő naptól több mint félmillió magánszemély élhet az ún. automatikus pótlékmentes részletfizetés lehetőségével. Ez azt jelenti, hogy az, akinek legfeljebb 200 ezer forint tartozása van, annak elegendő benyújtani egy kérelmet, és lényegében automatikusan, pótlékmentes részletekben fizetheti az adótartozását.

- Megszűnik a tartós bérlet intézménye, a Gépjárműadóról szóló törvényből törölnek minden tartós bérletre való hivatkozást törölnek. A lépés oka, hogy ezzel a jogalkotó szerint sokan visszaéltek. A cégek azt csinálták, hogy az autót használó ügyvezetőnek adták tartós bérletbe a kocsit, hogy mentesüljenek az cégautó utáni adófizetési kötelezettség alól. Ezt többet nem fogják tudni meglépni, mert immár minden esetben az autó tulajdonosa lesz az adófizetésre kötelezve.