Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.01.26

SZÉP - kártya

A SZÉP Kártya tavaly júliusban indult útjára, első körben az Üdülési Csekk kiváltására vezették be.

Ennek keretében évi 300 ezer forintot nyújthattak kedvezményes béren kívüli juttatás formájában dolgozóiknak a munkáltatók. Emellett az idei évben érvényes csekkeket a lejárati dátumtól függetlenül december 31-ig lehetett beváltani. Idén januártól kibővült a SZÉP Kártyával igénybe vehető juttatások mértéke és köre: a szálláshely mellett további kettő, a vendéglátás, valamint a szabadidős programok, szolgáltatások igénybevételére felhasználható alszámlákra is lehet kedvezményesen cafetéria juttatásokat átutalni évi 450 ezer forint keretösszegig.

Ebből szálláshely alszámlára az idei évben összesen 225 ezer forintot kaphatnak a munkavállalók béren kívüli juttatás formájában. Ezt az összeget kétféle módon lehet felhasználni: egyrészt egyéni utazás esetén közvetlenül a szálláshely díjára lehet fordítani, másrészt előre összeállított belföldi utazási csomagokat is lehet belőle vásárolni. Fontos megkötés, hogy magyarországi utazási irodánál sem lehet a SZÉP Kártyáról külföldi utazásra költeni.

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha csökkent volna az üdülésre fordítható összeg. Ez azonban nem így van. A kormányrendelet szerint ugyanis a vendéglátásra, valamint a szabadidős alszámlákra utalt pénzt is fel lehet használni szálláshely-szolgáltatásra. Tehát a teljes Szép Kártyára befizetett keret szálláshely igénybevételére, illetve helybeni fogyasztásra fordítható.

A SZÉP Kártya vendéglátás alszámlára egy évben összesen 150 ezer forintot lehet béren kívüli juttatás keretében átutalni. Ebből az összegből az éttermi szolgáltatásokat, illetve házhoz rendelt ételeket, illetve egyéb vendéglátás szolgáltatásokat lehet kifizetni. Emellett azonban a munkavállaló ebből a keretből a szálláshely díját is kifizetheti, belföldi utazási csomagokat azonban nem lehet belőle vásárolni.

A rekreáció alszámlára egy évben 75 ezer forintot utalhatnak kedvezményesen a munkáltatók. Ebből a keretből számos szolgáltatást lehet igénybe venni. Ide tartoznak a rekreációt szolgáló egészségügyi szolgáltatások is. Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu megírta, január 1-től már nem lehet az egészségpénztári megtakarításokból kifizetni egyebek között a sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadásokat, így a pálya-, uszoda-, teremhasználatra, illetve foglalkozáson való részvételre jogosító bérletjegyeket. Ezekre a szolgáltatásokra az idei évtől a SZÉP Kártya nyújthat fedezetet.