Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.09.05

Tízmilliárdokat kaptak a kiváltságos sportágak

 Scheiring Gábor (LMP) kérdésére a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a kormány a társasági adóból érvényesíthető adókedvezmény megalkotásával szeretné ösztönözni a látványcsapat-sportágak - amelyek a kormány megítéllése szerint a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, és a jégkorong - támogatása iránt elkötelezett társas vállalkozásokat.

Ennek érdekében a látványcsapat-sportágak támogatója a juttatás adóévében és az azt követő három adóévben - a támogatási igazolás birtokában - a fizetendő társasági adó 70 százalékáig terjedő adókedvezményt érvényesíthet, valamint a támogatás, juttatás értéke elszámolható az adózás előtti eredmény terhére is - emlékeztetett. Tudni kell, hogy adókedvezményt csak az infrastruktúra, valamint az utánpótlásnevelés támogatására juttatott támogatás után lehet igénybe venni, a versenysportra adott összegeket nem lehet figyelembe venni. 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszában rámutatott arra, hogy a támogatás nem közvetlen, célzott állami támogatásként, költségvetési kiadás formájában jut a sportszervezetekhez, hanem a látványcsapat-sportágakat támogató társas vállalkozások döntése, felajánlása alapján. A rendelkezésre álló adatok szerint a sportcélú adókedvezmény államháztartási szintű költségvetési hatása 2011-ben - számításba véve azt is, hogy az adókedvezmény révén meg. A tárca idén is hasonló nagyságrendű bevétel-elmaradással kalkulál.

A miniszter hozzáfűzte: az adókedvezmény tényleges bevételi hatása többek között függ attól, hogy a benyújtott sportágfejlesztési programok közül az illetékes szervek melyeket, milyen összegben hagynak jóvá, milyen ütemezésben történik a támogatási igazolások kiállítása, a sportszervezetek találnak-e támogatót, és hogy ez a támogató a kedvezmény összegét mekkora részben tudja érvényesíteni a 2012. adóévre.

 

Az adókedvezmény hátulütői

Az MTI korábbi, július közepi híre szerint az éves társasági adóból mintegy 40 milliárd forint fordítható a látványsportok támogatására, de ahogy megnyílt ez a lehetőség, a szponzorok visszavonultak a versenysport támogatásától - mondta Szalay Ferenc (Fidesz), az Országgyűlés Sport- és turizmus bizottságának a Napi Gazdaság című lap szakmai rendezvényén.

A társasági adóból való részesedésre tavaly 1 300 pályázat érkezett, ezek közül ezer - főleg önkormányzati - pályázó 3 millió forint alatti támogatást kért, hogy működni tudjon a helyi focicsapat - mondta Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC elnöke, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi tagja. A társasági adóból támogatandó öt látványsportágban a pályázati pénzből az infrastruktúrát, valamint az utánpótlást lehet támogatni, a versenysportot nem. Erre a területre jönnének be a szponzorok, akik viszont a társasági adókedvezmény lehetőségének megteremtése után szinte eltűntek a sportpiacról.

A szponzorálás hatékonyságát ma sem a szponzor, sem a támogatott nem méri, pedig vannak erre kidolgozott eljárások - közölte Berkes Péter, a Semmelweis Egyetem adjunktusa. A szponzor által megcélzott csoport a szurkolóké - tette hozzá -, ha ők nincsenek, akkor a szponzor kidobja a pénzét.